TUTORIAL GAP FILLING untuk Citra LANDSAT SLC-OFF

3 06 2010

(Dengan software  frame_and_fill dari NASA)

Satelit Landsat sejak tahun 2003 mengalami kerusakan pada band SLC, sehingga citra Landsat mengalami strip/garis-garis hitam pada hasil pemotretannya. Garis-garis hitam ini merupakan kawasan atau area yang tidak terpotret oleh satelit Landsat. Kondisi ini menyulitkan proses interpretasi citra. Contoh citra Landsat SLC-OFF adalah seperti gambar berikut ini:

Garis-garis hitam pada citra ini bentuknya akan semakin melebar ke kanan dan ke kiri. Akan tetapi, pada bagian tengahnya tidak mengalami stripping. Namun adakalanya juga citra landsat SLC-off ini memiliki garis itam yang menjang di sepanjang citra tersebut. Kondisi ini jelas tidak dapat ditolerir. Kondisi citra yang demikian, akan menyulitkan kita dalam melakukan interpretasi dan membuat kajian spatial lainnya. Oleh karena itu citra tersebut perlu diperbaiki. Beberapa point penting sebelum kita memulainya adalah :

Download citra dari :
http://glovis.usgs.gov/download
Software Frame_and_Fill dari :
http://landsathandbook.gsfc.nasa.gov/handbook/software/gap_filling_software.html

1. Siapkan citra master

Citra master adalah citra utama yang akan kita  gunakan.pilihlah dalam range 1 tahun citra dengan kondisi awan paling sedikit. Stripping yang terjadi pada citra landsat untuk setiap pemotretan tidaklah selalu sama, oleh karena itu, kita dapat mengisinya dengan citra pada waktu pengambilan berbeda, dengan path dan row yang sama. Usahakan dalam tahun yang sama pula.

2. Siapkan citra pengisi

Citra pengisi adalah citra dengan path dan row yang sama dengan citra master namun memiliki waktu pengambilan yang berbeda dan strippingnya tidak beririsan dengan citra master. Usahakan dalam tahun yang sama. Jika citranya tahun 2007, lalu pengisinya 2003, maka tidak bisa dikatakan bahwa itu kondisi tahun 2007. Maka sebaiknya adalah dengan mendownload citra dengan kondisi awan paling sedikit di tahun 2007 misal pada bulan maret, maka pengisinya adalah citra pada tahun 2007 juga dengan bulan yang berbeda yaitu februari, april, dst. Citra pengisi boleh lebih dari 1 waktu pemotretan.

TAHAPAN SETTING AWAL:

Buat folder/directory untuk penyimpanan citra.

Sebagai contoh buatlah directory Tutorial di drive D, menjadi : D:\Tutorial
Dalam directory tersebut, buatlah folder anchor sebagai tempat penyimpanan citra master menjadi:
D:\Tutorial\anchor\

Sebagai tempat penyimpanan citra untuk pengisi gap:
fill_scene_1 menjadi D:\Tutorial\fill_scene_ 1\

Bila lebih dari satu citra pengisi gap:
fill_scene_2 menjadi  D:\Tutorial\fill_scene_ 2\
(dilakukan jika pengisinya lebih dari satu waktu). Jika ingin ditambah lagi citra pengisinya untuk waktu yang berbeda, maka buat kembali folder fill_scene_. …. urutan angka pada baris terakhir digunakan sebagai urutan prioritan pengolahan, bukan urutan waktu pemotretan. Sehingga misalkan ada citra dengan kondisi awan sedikit, dipotret pada bulan desember. Lalu ada citra pengisi lain dengan kondisi awan lebih banyak pada bulan februari, maka citra pada bulan desember di letakkan di urutan folder fill_scene_1

Extract  program yang telah didownload dan letakkan di drive apa saja, karena program ini bersifat portable (tanpa installasi melalui wizard). Sebagai contoh folder D:\Software slc-off.

Kemudian double klik file frame_and_fill_ win32.exe untuk membuka program. Jika sudah, akan terdapat 3 pilihan yang harus dilakukan berurutan, yaitu RE-FRAME, GAP FILL SLC-OFF DAN DONE

Tahap pengerjaannya sebagai berikut:

1. Pilih menu RE-FRAME SLC-OFF

Pada number of fill scenes, isi jumlah citra pengisinya. Jika ada 3 waktu pengambilan, maka diisi 3 (atau sama dengan berapa jumlah folder  fill_scene_. .. yang telah dibuat sebelumnya. Pada “DIRECTORY PATH TO SCENE FOLDERS” isikan lokasi dimana kita menyimpan folder :anchor, fill_scene_1, fill_scene_2, tadi. Kemudian klik submit. Tunggu hingga proses complete.

2. Pilih Menu GAP FILL SLC-OFF

Setelah itu, kita akan melakukan pengisian gap citra.  Klik menu GAP FILL SLC-OFF, kemudian akan muncul list band yang akan diisi gapnya. Proses ini akan berlangsung lama, sekitar 8 menit untuk 1 kali pengisian. Jika yang akan diisi untuk band2 tertentu saja, misalnya band 3, 2, dan 1. Cukup dengan cara klik band 3, band 2, dan band 1 kemudian submit. Jika ingin semua langsung saja klik All Bands.

3. DONE

Jika proses telah selesai semua. Secara otomatis, setelah proses berlangsung, penamaan citra akan berubah. Jika kita merubah penamaannya, maka tidak akan berfungsi. Pola penamaannya adalah sebagai berikut.  Penamaan sebelum di lakukan re-frame (citra awal) sebagai berikut:

L71127060_060200707 03_B20.TIF

Setelah di reframe nama file akan menjadi:

L71127060_060200707 03_B20_reg. TIF

Setelah dilakukan pengisian gap maka penamaannya akan menjadi:

L71127060_060200707 03_B20_reg_ filled.TIF

Semua perubahan dan penambahan file tersebut akan terjadi di : folder anchor

Proses perbaikan telah selesai dilakukan, jika ingin melihat hasilnya, bisa menggunakan software pengolah citra apa saja, dan gunakan file yang telah memiliki nama ……….._reg_filled. tiff.

Proses hasilnya sebagai berikut:

Landsat 2009 - Sebelum GAP FILLING

Landsat 2009 - Sesudah GAP FILLING

Silahkan DOWNLOAD SOFTWARENYA di sini



Actions

Informations

140 responses to “TUTORIAL GAP FILLING untuk Citra LANDSAT SLC-OFF”

11 06 2010
rustam (02:18:12) :

trims atas infonya

15 06 2010
ardi (15:55:11) :

waw..sungguh hebat
trims atas informasinya

btw, sekalian saya mw tanya, kira-kira dengan metode tersebut, bisa mempengaruhi nilai spectral (pixel) pada citra gak??

16 06 2010
reganleonardus (17:16:21) :

Nilai spectral berdasarkan citra yang ada. Artinya nilai spectral pada pixel yang diisi sesuai dengan citra yang menjadi pengisi. Demikian.

1 08 2010
yasmine (13:14:24) :

mau tanya..klo melengkapi gap landsat dengan frame and fill kog band 6.2 tiadak bisa ya?
boleh tau alasannya?
trus bagaimana mengatasinya?

9 08 2010
reganleonardus (10:37:43) :

Terimakasih sudah berkunjung ke bloq ini.
Pada prinsipnya metode ini hanya mereplace pixel yang bolong.
Jadi tidak menjadi masalah mengenai jenis band. Band yang manapun dapat direplace dengan baik, asalkan telah mengikuti prosedurnya dengan benar. So, apakah semua prosedurnya sudah diikuti dengan baik?

Mohon dapat dilakukan kembali sesuai prosedur.
Jika masih gagal, mohon diberitahukan pada tahap mana proses itu gagal. Trims banyak.

19 08 2010
ian (09:19:10) :

saya sudah coba mengikuti petunjuk diatas dengan benar setiap langkah2 nya, tapi pada tahapan pengisian “DIRECTORY PATH TO SCENE FOLDERS” informasi yang muncul adalah pesan : error: geotiff anchor file…. dan tidak bisa dilanjutkan lagi

pada tahapan ini saya isikan dengan D:\Tutorial

mohon petunjuknya. trima kasih

28 09 2010
irland (14:31:06) :

mas..ko yang saya eror yah…
waktu di bagian “RE-FRAME SLC-OFF’ kluar error yang tulisannya “The Following error was encountoured: READ_TIFF”
itu kenapa yah..apa karena ekstension citra-nya .tif
memangnya ekstension citra yang seharunya apa yah mas?
Terimakasih..
^^

19 10 2010
reganleonardus (08:18:28) :

Mohon diikuti petunjuknya satu persatu. Nama folder juga harus disamakan. Semoga bermanfaat.

19 10 2010
reganleonardus (08:26:43) :

Sudah diikutin langkahnya satu persatu dengan benar? Filenya harus dalam nama folder yang sesuai dengan ptunjuk di atas.
Silahkan dicoba lagi…

26 10 2010
reganleonardus (17:38:54) :

Tambahkan backslash pada directorynya.
Harusnya menjadi “\folder\” jangan hanya “\folder” saja
Semoga ini bisa membantu

5 12 2010
Handy (14:17:52) :

saya sudah mencoba petunjuk dan mengikuti semua langkahnya, tapi muncul pesan error seperti ini

Error:Geotiff anchor file not recognize

terima kasih

7 12 2010
reganleonardus (16:11:44) :

Kemungkinan nama foldernya ngga sesuai Mas. Silahkan diulangi lagi yah…

Dan jangan lupa pada kolom folder tambahkan backslash pada directorynya.
Harusnya menjadi “\folder\” jangan hanya “\folder” saja.

Semoga ini bisa membantu

14 12 2010
Thama (17:57:30) :

Terima kasih bnyk atas informasinya.
Walaupun saya sedikit kesulitan awalnya.

Numpang link ya bwt tutor dalam bahasa inggris ya.

http://www.geoinformatic.org/archives/1770

9 02 2011
reganleonardus (15:34:34) :

Kalo masih error ingat: penulisan foldernya “fill_scene_1” tanpa spasi

28 02 2011
fit (00:29:25) :

terima asih banyak mas ,saya pendatang baru dalm pengolahan citra lansat sangat berarti bg saya thank you and god, semoga ada tutorial lain yang bisa di share bg kami yang awam

13 05 2011
Ardi (16:37:32) :

lgkh2 di atas sdh diikuti dg bnr, tmasuk nama folder & cara nulisnya, tp muncul pesan : “The following error was encountered: Array has too many elements. Please consult the supplier of the application.” ini knp y? mhn bantuannya

13 05 2011
Ardi (16:39:11) :

lgkh2 di atas sdh diikuti dg bnr, tmasuk nama folder & cara nulisnya, tp muncul pesan : “The following error was encountered: Array has too many elements. Please consult the supplier of the application.” ini knp y? mhn bantuannya

18 07 2011
Anonymous (10:54:38) :

programnya sy sdh donlod tp setelah sy buka jadinya error, kanapa ya?

18 07 2011
reganleonardus (12:21:04) :

Kemungkinan besar hasil downloadnya belum di-unzip terlebih dahulu yah? Caranya: klik kanan pada file hasil download dan pilih winzip or winrar dan klik extract here. Baru jalankan softwarenya.
Semoga benar dugaan saya…

19 07 2011
Anonymous (08:08:12) :

thanks banyak infox

26 07 2011
romi (01:57:49) :

mantab2…thanks tutorialnya

22 08 2011
usercast (17:35:06) :

ga bisa tetep eror, sudah pasrah nih, sepertinya ngikut versi windows

25 08 2011
natalia (12:48:02) :

citra sebagai fillnya itu apakah yang terdiri dari beberapa band atau yang sudah dikomposit?

20 12 2011
reganleonardus (16:39:26) :

Masih yang single band.

1 05 2012
Rani (22:40:57) :

Mas saya sudah cpoba, tapi masih eror juga.
Klo untu tahap directorynya sudah ok, namun waktu pengisian gap ke band yang dipilih itu, saat di submit langsung muncul eror opening file, unit:100, File:DCigapfill_output.txt.
saya sudah mengikuti semua prosedurnya, termasuk memasukkan jumlah fill scene yang digunakan untuk citra pengisinya.

Gimana cara mengatasinya ya mas??
Makasih banyak…..

3 07 2012
Niki D. Gusti (17:13:46) :

terimakasih atas infonya..
sy mau tanya,sy sudah mengikuti setiap step yg ada di tutorial ini, namun pada saat prosessing data pada step RE-FRAME, mengapa tiba2 keluar sendiri dari softwarenya?
begitu terus berulang-ulang tiap kali saya coba running softwarenya. mohon bantuannya. terimakasih

5 07 2012
reganleonardus (22:12:13) :

Kemungkinan file downloadnya belum diuncompress. Coba diuncompress dulu, setelah itu jalankan lagi softwarenya. Kabari bila masih error…

5 07 2012
reganleonardus (22:13:22) :

Coba diulang lagi dengan lebih teliti.

16 07 2012
AGung (17:39:09) :

kok saat re frame slc off muncul kata-kata ini. The following error was encountered: Array has too many elements. Please consult the supplier of the application. mohon bantuannya thx

20 09 2017
Mara (05:12:29) :

Philadelphia is a person of the largest metropolis inside of The us… Arms Down

30 10 2017
see this here (14:53:47) :

I just want to tell you that I am newbie to weblog and actually savored your website. Likely I’m likely to bookmark your blog . You surely have superb well written articles. Bless you for revealing your website.

6 04 2018
Man in a cornfield (21:46:53) :

Do you like to smell the breath of someone who just ate garlic?

26 05 2018
cheat engine unturned (06:44:42) :

very Great post, i actually enjoyed this web site, carry on it

27 06 2018
Free Auto Approve List 6-25-2018 (07:25:09) :

I added a new list today. I changed how I scrape to get more results. Read my post for more details.

30 06 2018
Free Auto Approve List 6-29-2018 (07:53:33) :

I just added a brand new list. I hope you all are having a great week. I’m trying new methods to find more links. Check out my site to see the results.

6 07 2018
Tu Sumpter (06:01:35) :

“Great writing, thanks_for the information, cheers!”

6 07 2018
Free Auto Approve List 7-2-2018 (15:48:40) :

I hope you all have a great week. I’ve added a new list. This is the biggest list so far.

8 07 2018
Free Auto Approve List 7-8-2018 (14:02:33) :

I hope you all are having a great weekend. I have a new list for you. Read the latest update on how I compiled the list. I’m still surprised by the results.

10 07 2018
Neely (08:54:39) :

This can be a great time of year for shopping online for gifts essentially I say this because there are many opportunities out there where you can get fantastic value compared to shopping in your local shopping. The Internet’s evolution has changed the way that most consumers shop. No longer do we have to drive in city traffic to a shopping mall (try find a parking space) and put up with all the hustle and bustle associated with it, we can now simply do all shopping online from the comfort of your home and hassle free.
https://www.cheapencorner.com/Room/

11 07 2018
kiranightlyxo (01:55:52) :

You’re in some serious need of relaxation. That’s where a site like http://www.camgirl.pw comes in handy. You can do a whole lot of relaxing there. You’ll find plenty of fun girls to talk to. These are the hottest and most wild girls on the internet. Chat with them and have yourself a good time.

12 07 2018
WM 2018 Webcams (01:51:06) :

Good info! Interesting info over this web. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I have spent 3 hours looking for such informations. I will also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Right now with the work done, I’ll find some Mundial 2018 Cams. Gracias!!! Regards from Russia WM!

14 07 2018
Free Auto Approve List 7-12-2018 (04:57:17) :

I’ve just added a fresh new list. This is by far the biggest list to date. I hope you all are having a great week. Take care and happy link building.

15 07 2018
Donald Duck (18:25:10) :

Great posting! For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness! Download your daily dose of happiness & FREE Funny Animals App! iPhone/iPad: https://itunes.apple.com/us/app/funny-animals/id1400326614?mt=8 Android phones: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telkitty.FunnyAnimals

17 07 2018
old computer disposal maidenhead (02:07:07) :

Good blog post. Some tips i would like to make contributions about is that laptop or computer memory has to be purchased in case your computer can’t cope with that which you do by using it. One can put in two RAM boards of 1GB each, by way of example, but not certainly one of 1GB and one of 2GB. One should look for the maker’s documentation for one’s PC to be sure what type of memory space is necessary.

17 07 2018
Computer disposal maidenhead (13:05:17) :

Thanks for your publication. I also think laptop computers have gotten more and more popular today, and now in many cases are the only kind of computer utilized in a household. This is because at the same time they are becoming more and more affordable, their processing power keeps growing to the point where there’re as highly effective as desktop through just a few in years past.

18 07 2018
computer disposal bracknell (17:05:00) :

One thing I want to say is that before purchasing more pc memory, have a look at the machine into which it will be installed. If your machine can be running Windows XP, for instance, a memory threshold is 3.25GB. The installation of in excess of this would simply constitute just a waste. Make sure one’s mother board can handle the particular upgrade quantity, as well. Great blog post.

20 07 2018
Ossie Sagona (12:55:49) :

Hello there friend! Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon. Again thanks alot for this!

2 08 2018
IT Asset recycling (21:50:53) :

Good blog post. Things i would like to bring about is that computer system memory is required to be purchased in case your computer can’t cope with everything you do with it. One can install two random access memory boards of 1GB each, in particular, but not one of 1GB and one of 2GB. One should look for the car maker’s documentation for one’s PC to make sure what type of ram is required.

15 08 2018
Arabic Voice Over Services (05:39:37) :

This is one awesome article. Cool.

17 08 2018
Chuyen phat nhanh sai gon Thai Lan (04:43:00) :

“Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!”

18 08 2018
CCTV colombo (02:54:53) :

Very informative post. Want more.

18 08 2018
vibrator (06:47:05) :

“Here is the simplest way to obtain the UK insurance for minibus without sacrificing on address.”

18 08 2018
pocket pussy (14:01:48) :

I really enjoy the post.Much thanks again. Really Cool.

19 08 2018
adult to toy to suck boobs (16:21:35) :

Im thankful for the article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

20 08 2018
strap on review (06:08:13) :

Major thankies for the blog post.Really thank you! Keep writing.

20 08 2018
數碼營銷策略 (06:29:20) :

數據量度

21 08 2018
garmin fenix 5S bands (09:39:52) :

Thanks for the post.Really thank you! Keep writing.

21 08 2018
End Of Lease Cleaning (14:54:06) :

Thanks again for the blog article.Really thank you! Awesome.

22 08 2018
www.privatelessons.co.in/ (00:57:50) :

I think this is a real great blog.Really thank you! Want more.

23 08 2018
去暗瘡印 (02:56:10) :

紅石榴保濕噴霧 重水保濕噴霧 清肌保濕噴霧 瑕疵遮瑕膏 修容霜 護眼修飾霜 眼部遮瑕修護筆 亮白蓋斑霜 香茅SPF30 香茅蚊怕水 古銅暗影粉2號 胭脂輪廓修飾 點綴立體修容 奇幻腮紅 亮麗持久胭脂膏 深層修護滋養潤唇霜 保濕護唇膏

23 08 2018
clay erickson (14:40:51) :

Very neat blog article. Much obliged.

23 08 2018
End Of Lease Office Cleaning Melbourne (18:04:22) :

I really like and appreciate your blog post. Will read on…

24 08 2018
Howtobuycoin.com (00:30:35) :

Major thankies for the blog. Want more.

24 08 2018
Evon Yochem (01:51:06) :

I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most unquestionably will make certain to don?t omit this web site and give it a glance on a relentless basis.

26 08 2018
Mimi Wibbenmeyer (08:20:30) :

My relatives all the time say that I am killing my time here at net, but I know I am getting know-how every day by reading thes fastidious content.

26 08 2018
End Of Lease Cleaning Queanbeyan (15:33:04) :

Im obliged for the blog article.Really looking forward to read more.

26 08 2018
Howtobuycoin (18:21:26) :

Looking forward to reading more. Great post.Really thank you! Keep writing.

26 08 2018
Guaranteed money back (22:20:35) :

Really appreciate you sharing this blog. Much obliged.

27 08 2018
vibrator sex (03:22:41) :

Major thankies for the article.Really looking forward to read more. Will read on…

27 08 2018
Lincoln Towing Seattle WA | 1401 Broadway, Seattle, WA 98122 +1 206-472-1618 (15:46:23) :

Really appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Really Great.

28 08 2018
End Of Tenancy Cleaning Bath (14:05:02) :

Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Thanks Again. Cool.

28 08 2018
Bond Cleaning In Melbourne (17:22:54) :

Very neat blog. Much obliged.

29 08 2018
Toronto Escorts (14:05:34) :

Very good blog.

31 08 2018
נערות ליווי בנתניה (17:57:44) :

I appreciate you sharing this article.Really looking forward to read more. Awesome.

1 09 2018
Online Dating (03:21:33) :

Wow, great blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

1 09 2018
Kaila Calemine (03:36:36) :

Very descriptive article, I liked that bit. Will there be a part 2?

1 09 2018
java training london (14:36:24) :

I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Really Cool.

2 09 2018
Rental Cleaning Melbourne (04:29:55) :

Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

2 09 2018
Bond Cleaning Melbourne (06:54:10) :

I really like and appreciate your blog.Thanks Again. Really Cool.

2 09 2018
a fantastic article on how to foot health (15:36:29) :

Major thankies for the blog article. Cool.

2 09 2018
etherium (18:47:47) :

Really enjoyed this blog post. Keep writing.

3 09 2018
Empire Flooring (14:41:23) :

Very good blog article.Really thank you! Really Great.

3 09 2018
review gspot stimulator (19:44:18) :

Great, thanks for sharing this article.Much thanks again. Really Cool.

4 09 2018
clit vibrator (19:44:24) :

Hey, thanks for the post.Much thanks again. Will read on…

6 09 2018
rakeback (14:42:02) :

A big thank you for your blog post.Much thanks again. Great.

9 09 2018
Colin Scicchitano gay cam (15:48:31) :

Cool! Interesting tips over here. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I have spent 1 hour looking for such tips. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Now with the task done, I will watch some live gay cams. Merci!!Greetings from Miami!

12 09 2018
http://www.naukrilinked.com/ (04:57:30) :

I really like and appreciate your blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

14 09 2018
www.sunshinesolutions.net/ (01:46:16) :

A big thank you for your article.Thanks Again. Keep writing.

14 09 2018
pain relief leg massager (05:19:46) :

Thanks for sharing, this is a fantastic post.Much thanks again. Great.

14 09 2018
Disability Lawyers AZ (13:57:51) :

Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Great.

14 09 2018
hotels in osprey fl (19:08:04) :

Awesome post.Really looking forward to read more. Will read on…

15 09 2018
Printed Tape (13:54:08) :

Now you can buy free viagra and custom printed adult tapes online. We are the UK’s leading adult toy manufacturer. UKPRINTEDTAPE.CO.UK adult chat and dating .

15 09 2018
G Spot Massager (21:37:48) :

Muchos Gracias for your blog article. Keep writing.

16 09 2018
Printed Tape (08:38:06) :

Free Porn and Viagra

16 09 2018
shrink sleeve labels (09:01:20) :

If you would like free pornography

16 09 2018
sex chat line (09:34:02) :

Click the link to download free adult movies. xxx. porn

16 09 2018
Adult Chat (09:39:31) :

Download your free porn – folksy.ru

16 09 2018
Get a Free KFC coupon for nuggets for filling out the MyKFCExperience survey in minutes (12:35:26) :

Thanks a lot for the post.Thanks Again. Great.

18 09 2018
happy birthday wishes (01:55:47) :

Great, thanks for sharing this blog.Much thanks again. Really Great.

18 09 2018
free porn download (05:46:04) :

free asian porn

19 09 2018
Andre Swopes (12:16:24) :

Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot about this, like you wrote the e-book in it or something. I believe that you just could do with some p.c. to power the message house a little bit, but other than that, that is magnificent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

19 09 2018
ASIAN PUSSY (13:15:46) :

Watershed Packaging

21 09 2018
CUSTOM TAPE (06:49:38) :

The Packaging People

21 09 2018
asian (07:08:03) :

Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

24 09 2018
Dorris Becker (15:10:00) :

Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

25 09 2018
branded tape (02:58:41) :

buy printed packaging tape in the uk from he tape suppliers

25 09 2018
Joan Gesmondi (10:55:56) :

I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

26 09 2018
printed paper tape (02:06:33) :

Custom Printed Packaging Tape – UK Experts – Buy Printed Tape Today

28 09 2018
Piano Movers Denver CO - APX (720) 636-9466 | 3999 W 50th Ave #12 Denver, CO 80212 (20:32:37) :

Very good blog article.Much thanks again.

29 09 2018
Shilajit (10:36:57) :

Thanks so much for the blog post.Much thanks again. Cool.

29 09 2018
Laurette Germond (20:55:00) :

Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think about if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the greatest in its field. Fantastic blog!

30 09 2018
nike Air Max Running Shoes (05:56:55) :

Thank you ever so for you article. Want more.

3 10 2018
sa (02:16:30) :

Say, you got a nice blog post.Thanks Again.

4 10 2018
|https://www.youtube.com/watch?v=IrCMtR2WYvs Penis Rings (10:44:14) :

Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Fantastic.

4 10 2018
How to use penis pumps (21:48:07) :

Muchos Gracias for your article.Really looking forward to read more. Great.

5 10 2018
Penis pump review (10:15:40) :

I really like and appreciate your blog post.Thanks Again. Really Cool.

6 10 2018
print business cards (07:17:55) :

I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Want more.

6 10 2018
眼袋內開 (08:41:06) :

潤澤保濕的高機能化妝水,讓肌膚透出明亮水嫩光澤一整天

6 10 2018
Derma Veil 童顏針 (09:42:13) :

我們彩用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 Lutronics® Spectra SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

6 10 2018
sa (10:25:27) :

I cannot thank you enough for the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

10 10 2018
Lelia Maslowsky (09:56:02) :

Currently it looks like Expression Engine is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

11 10 2018
Quiana Lesly (04:28:52) :

you might have a fantastic weblog right here! would you wish to make some invite posts on my blog?

11 10 2018
How to use penis pumps (12:08:41) :

Thank you ever so for you article.Really looking forward to read more. Great.

12 10 2018
sa (10:48:29) :

I cannot thank you enough for the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

12 10 2018
醫學美容 慈雲山 cosmetic.wiki (18:07:38) :

COAST NATURE 翡之翠 美妝品牌情報匯集 找品牌 COAST NATURE 翡之翠 COAST NATURE 翡之翠 ,匯集了COAST NATURE 翡之翠保養面膜,面膜系列

13 10 2018
Jack Benya (00:17:51) :

A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish extraordinary. Magnificent job!

13 10 2018
print flyers (02:27:28) :

Thanks so much for the blog.Much thanks again. Really Cool.

17 10 2018
醫學美容 紮帶 cosmetic.wiki (10:03:31) :

美上美皮膚科診所『皮膚小毛病 潛藏致命健康危機-《養生我知道》精華片段-3』 美上美皮膚科診所『皮膚小毛病 潛藏致命健康危機-《養生我知道》精華片段-3』

18 10 2018
Vashti Pennie model cam (04:12:56) :

Cool! Amazing informations over this website. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before. I could not refrain from commenting. I have spent 2 hours searching for such article. I’ll also share it with my best friends interested in it. I have just bookmarked this site. Now with the job done, I going to watch some free live babe cams. Thanks!! Greetings from Clinton!

18 10 2018
甩油丸 (07:10:46) :

含藥化妝品配方能去角質、去除導致痘痘的多餘油脂。

18 10 2018
pornhub award (07:22:05) :

Hello, i feel that i saw you visited my web site thus i got here to “return the choose”.I am trying to find things to enhance my website!I assume its good enough to use a few of your ideas!!

19 10 2018
醫學美容 孕睫術 cosmetic.wiki (04:17:10) :

YIN’S Blog: 玫瑰日霜 YIN’S Blog: 玫瑰日霜

19 10 2018
sa (09:11:16) :

Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

19 10 2018
Cayla Casaliggi (09:21:05) :

Attractive component to content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing in your augment and even I achievement you get admission to constantly rapidly.

19 10 2018
Bibi Entwistle (11:50:12) :

I will immediately grab your rss feed as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

19 10 2018
Shirl Mcclerkin (12:15:09) :

Generally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

23 10 2018
sa (04:33:46) :

I appreciate you sharing this blog article. Much obliged.

23 10 2018
精雕五官 Juvederm 透明質酸 (07:08:04) :

IELLIOS是由歐盟資助倫敦大學細胞重建研究所研究. 採用諾貝爾生理醫學獎科技 , 透過”納米能量電流” 以最親膚與迅速導入的方式 , 利用電腦化系統去令皮膚再生 , 令皮膚組織在無創傷的情況下自然更新及收緊 . 這治療是無創無痛的 . 完成治療後亦沒有傷口 . 我們是香港第一引入IELLIOS的機構 , 醫生會根據客人不同情況去為你設計不同的組合 .在外國IELLIOS受到很多荷里活明星, 歌手以至政客的追棒 , Madonna的facialist kate somer -field就常用IELLIOS為她護理肌膚 , 令52歲的她肌膚輪廓均保持於30歲的狀態. IELLIOS的訊號技術,採用心臟起博起原理,活躍無法正常運作的心臟細胞。訊號技術可活化及修復愛損皮膚,透過傳送訊號,激活靜止的細胞。IELLIOS的訊號技術給予細胞指令,引發細胞再次生長,令肌膚重回年輕。

24 10 2018
sa (00:06:03) :

I cannot thank you enough for the post.Really looking forward to read more. Cool.

29 10 2018
online poker rooms (10:57:59) :

Muchos Gracias for your post.Really thank you! Want more.

Leave a comment

You can use these tags : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>